10
dec

Miért lassult le a számítógép? 3.rész

szabog 0 comment
Lassú számítógép

Korábban megismerkedtünk a számítógép főbb hardver összetevőivel, amelyek különböző technológiával készült elektromos és mechanikus alkatrészekből épülnek fel. Ezek az elemek nélkülözhetetlenek ugyan a számítógép működéséhez, de önmagukban véve hasznavehetetlenek. Ahhoz, hogy életre keltsük őket, szoftvereket kell futtatnunk rajtuk, ezek alatt lényegében a hardver egységeket működtető és vezérlő programok összességét értjük. Míg a hardver elemeket mérnökök fejlesztik, a szoftvereket programozók alkotják meg.

Harmadik rész

A szoftverek “kézzel nem megfoghatóak”, csak az őket tároló eszközöket tudjuk megérinteni, mint pl. a CD és DVD lemezeket vagy a pendrive-ot. Egy program olyan utasítások és műveletek logikus sorozata, melyekkel a számítógép irányíthatóvá válik. A további részletektől most eltekintünk, elég, ha csak annyit tudunk, hogy rengeteg programozási nyelv létezik, melyekkel létrehozhatjuk a szoftvert. Legismertebbek a C++, Pascal PHP és Java, illetve az adatbázis rendszerekhez használt MSSQL és MySQL nyelvek.

Itt részletesebb képet kaphatunk a programozási nyelvekről: Programozási nyelvek – Wikipédia

Az operációs rendszer

Számítógép operációs rendszerA fő szoftver, amit egy számítógép futtat, az operációs rendszer (Operation System, OS). Ez olyan programoknak a gyűjteményét jelenti, melyek elősegítik a hardver elemek sokoldalú és biztonságos használatát és egységes kezelőfelületet adnak a felhasználók kezébe.

Kezdetben szöveges alapúak voltak (pl. DOS), de ahogy a technológia fejlődött, megjelentek a grafikus felülettel rendelkező rendszerek. Legelterjedtebb jelenleg a Microsoft által fejlesztett Windows operációs rendszer, melynek a legújabb tagja a Windows 10. A Windows-on kívül meg kell említeni még az Apple által készített MacOS-t, de léteznek közösségi alapon fejlesztett Linux operációs rendszerek is, amelyeknek fő irányvonalait nagyobb vállalatok fejlesztik tovább (pl. RadHat, Ubuntu, Debian, Suse, stb.).

Az operációs rendszer feladata, hogy lekezelje a programok futásához szükséges memóriát, szervezze a folyamatokat, kezelje az állományainkat, biztosítsa a perifériákhoz (pl. nyomtató, szkenner, stb.) való hozzáférést. Nagyon fontos, hogy megfelelő védelmet biztosít a nem kívánatos felhasználók és programok ellen, illetve a hiba felderítése céljából naplókat készít a számítógép egyes alrendszereinek és eszközeinek működéséről.

Ezeken felül még nagyon sokféle feladatot lát el, így könnyen beláthatjuk, hogy ha homokszem kerül a gépezetbe, akkor a működése instabillá válhat, amitől a számítógép akár használhatatlan is lehet. Ezek a problémák igen sokrétűek. Tapasztalhatjuk, hogy a rendszer “vánszorog”, fagyogat, esetleg újraindulgat, extrém esetben az operációs rendszer sem töltődik be. Természetesen a hibák többségét éppúgy okozhatják a hardver elemek mint a különböző szoftverek, ezért az alapos felderítéshez nagy szakértelemre van szükség.

Az operációs rendszerekről bővebben itt olvashat: Operációs rendszerek – Wikipédia

Egyéb szoftverek

Számítógép szoftverekA különböző feladatok ellátására másfajta programokat használunk. Ha a szövegszerkesztésről, táblázatkezelésről, prezentációk kezeléséről van szó, akkor nagy eséllyel a Microsoft Office csomagot választjuk (Word, Excel, PowerPoint, stb.), de ennek ingyenes alternatívája is létezik az Open Office formájában.

Az adataink megóvására és a rosszindulatú támadások (vírusok, kémprogramok, hackerek, stb.) ellen vírusvédelmi szoftvereket és tűzfalakat telepítünk. Legismertebbek az ESET NOD32 megoldásai, de fellelhetünk ingyenes használatú programokat is, melyek többsége hatékony ugyan, de legyünk nagyon körültekintőek. Kicsit bővebben majd a vírusvédelemnél beszélünk a lehetőségekről és a problémák megoldásáról.

Ha szeretünk fényképezni, akkor valószínűleg ismerjük az Adobe Photoshopot, de kipróbálhatjuk az ingyenesen letölthető GIMP csomagot is.

Videószerkesztés terén az Adobe Premier vagy a Sony Vegas a legismertebb, de találhatunk ebben a kategóriában is ingyenes, mégis nagyon jól használható versenyzőket.

Elmondhatjuk, hogy manapság gyakorlatilag mindenre van szoftveres megoldás. A szélessávú Internet elterjedésének köszönhetően gyorsan tájékozódhatunk a böngészős keresők segítségével és könnyen rátalálhatunk a nekünk megfelelő programra.

A fentiekből kiderülhetett már, hogy igen sokfajta szoftver létezik a piacon, melyek professzionálisabb verziói fizetősek, azaz pénzt kell adnunk az adott termék fejlesztőinek, programozóinak a szellemi termékükért, hogy azok minden funkcióját maradéktalanul igénybe vehessük. Ezeknek a programoknak létezik általában kipróbálható verziója, tehát valamilyen korlátozás mellett eldönthetjük, hogy megfelel-e az elvárásainknak vagy sem.

Ha egy fizetős szoftvert úgy használunk, hogy nem fizettünk érte, azaz beszereztük valahonnan a tört verzióját (a program korlátozásainak illegális módon történő feloldása, licenszek figyelmen kívül hagyása), akkor különböző problémákat zúdíthatunk a nyakunkba.

A legfontosabb, ha nem licenszelt, nem megvásárolt terméket használunk, akkor bűncselekményt követünk el és különböző mértékű szankciókkal, büntetésekkel járhat, ha ennek ténye kiderül. Súlyos gond lehet abból is, hogy a forrás, ahonnan az illegális verziót beszereztük, mennyire megbízható. Gyakran elrejtenek az ilyen szoftverek telepítőiben kártékony alkalmazásokat, melyek észrevétlenül kerülnek fel a számítógép operációs rendszere alá, ahol aztán megkezdik a háttérben a tevékenységüket. További probléma lehet, hogy az ilyen módon beszerzett programok támogatását nem élvezhetjük, azaz hiba esetén nem kérhetünk hivatalos segítséget a fejlesztői csapattól, supporttól.

Sokszor sajnos a legális szoftverek is összeakadhatnak más programokkal, okozhatnak előre nem látható problémákat. Mivel a paletta sokszínű, a hibák felderítése olykor nem könnyű, de léteznek olyan egyszerűbb lépések, melyeket mi is el tudunk otthon végezni, így jó eséllyel kinyomozhatjuk a bűnös programot vagy beállítást.

 

Megismerkedtünk tehát röviden a számítógép szoftver összetevőivel. Oldalakon keresztül lehetne sorolni őket, de most az a lényeg, hogy lássuk, a hardvert csak célprogram segítségével bírhatjuk munkára. Igazából egyik sem használható a másik nélkül, ezért közösen alkotják azt az eszközt, amit számítógépnek nevezünk.

A következő részekben elkezdjük a szoftver és hardver oldali hibák felderítését és megismerkedünk az alapvető karbantartási munkálatokkal, amely lépésekkel már önmagukban sokat tehetünk a stabilitás megőrzéséért.