29
nov

Miért lassult le a számítógép?

szabog 0 comment
Lassú számítógép

Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy a számítógép, legyen az asztali vagy laptop kivitelű, indokolatlanul lelassult a mindennapos használat során. Ez sajnos természetes jelenség, főleg, ha az adott eszköz folyamatos kapcsolatban van az Internettel és gyakran böngészünk a világhálón.

A számítógép operációs rendszere, a böngészők és egyéb programok működés közben a háttérben rengeteg állományt töltenek le, sok naplóbejegyzést generálnak és folyamatosan bővítik és módosítják a központi leíró adatbázist. Előbb-utóbb elérhetünk egy olyan kritikus szintet, amikor már észrevehetően megérezzük a lassulást, mely részben az előbb felsoroltakra vezethető vissza. Ezt tovább tetézhetik a vírusok és más kártékony alkalmazások, amelyek észrevétlenül használják a számítógép erőforrásait és akkor még az alkatrészek meghibásodásáról nem is beszéltünk.

Kis időráfordítással bizonyos mélységig magunk is segíthetünk a lassulási probléma megszüntetésében, illetve megelőző lépéseket is tehetünk.

Ezzel a több részes cikksorozattal a kezdő felhasználóknak szeretnénk segítséget nyújtani, mit tehetnek még azelőtt, hogy szakember segítségét kérnék. Egyes lépések megkövetelnek bizonyos mértékű hozzáértést, hogy alapvető működési folyamatokat elemezzünk a rendszerünkben. A legegyszerűbb módszerekkel kezdjük és folyamatosan haladunk a bonyolultabb lépések felé, így a későbbiekben gyakorlottabb felhasználók is találhatnak tippeket, ötleteket a cikkben.

Ha úgy érzi, bizonytalan valamely lépés végrehajtásában, akkor ne habozzon, kérjen segítséget olyantól, aki járatosabb a témában. Egyes lépések helytelen, figyelmetlenségből adódó használata akár adatvesztést vagy szoftveres problémákat is okozhat a rendszerben, így mindig legyen körültekintő.

A széles körben elterjedt Windows operációs rendszerű számítógépeket tartjuk szem előtt, de a hardver és szoftver elemek hibáinak feltárása más operációs rendszerek esetében is közel azonos módon történik.

Első rész

A számítógép hardver felépítése – gyorstalpaló

Mielőtt bármibe belefognánk, nélkülözhetetlen, hogy legalább alapjaiban tisztában legyünk a számítógép felépítésével kapcsolatban. Ezek az ismeretek segítenek majd nekünk abban, hogy a hibát minél pontosabban be tudjuk határolni. Csak a lényeges információkat említjük meg, nem bonyolódunk túlzott mélységekbe. Akik esetleg részletesebben is szeretnének megismerkedni a működési és felépítési elvekkel, azok kattintsanak a cikkben szereplő hivatkozásokra.

Írásunk első és második felében a számítógép hardver elemeiről lesz szó, azaz a “kézzel fogható” alkatrészekről.

Alaplap

Számítógép alaplap

Az alaplap lényegében a számítógép legmeghatározóbb részegysége, amely egy többrétegű nyomtatott áramkör. Erre vannak integrálva azok a csatlakozók is, amelyeket a számítógép ház hátulján vagy a laptop oldalain találhatunk meg (USB, hang ki- és bemenetek, stb.).

Az alaplapra csatlakoztatjuk az optikai meghajtókat (pl. DVD-író), merevlemezeket (winchestereket), bővítő kártyákat, billentyűzetet, egeret és még sok más eszközt, amiket használni szeretnénk.

Ez tartalmazza a processzor és memória foglalatokat is, amelyek a működés és sebesség szempontjából nélkülözhetetlenek.

Az alaplap típusa alapvetően meghatározza, hogy milyen lehetőségeink vannak. Egy régebbi típusba pl. nem tudjuk belerakni az újabb processzorokat, ezért idővel mindenképpen cserélnünk kell, ha bővíteni szeretnénk. Rengeteg fajtája létezik, a technológia fejlődésével folyamatosan új típusok jelennek meg, amelyek kiszolgálják az éppen aktuális igényeket.

Ha tönkremegy, akkor általában nem javítható és ha éppen olyan típussal rendelkezünk, ami nem kapható vagy használtan is nehézkes a beszerzése, akkor a legrosszabb esetben az összes elemet cserélnünk kell (processzor, memória, winchester, stb.), ami felér egy újabb számítógép megvásárlásával. Ha szerencsénk van, akkor azok a részegységek tovább használhatók az új alaplappal, melyek kompatibilisek vele, azaz támogatottak (ugyanazok a paraméterek, kábelek, foglalatok).

További részleteket itt talál: Alaplap – Wikipédia

Tápegység

számítógép tápegységAz asztali számítógépben a tápegység a ház belsejében helyezkedik el, az alaplapot és a többi eszközt látja el elektromos árammal.

Első körben teljesítmény alapján határozzuk meg, hogy milyen típusú tápegységre van szükségünk. Olyan számításigényes rendszerek esetén, ahol komolyabb eszközöket kell használnunk, melyek kiszolgálására több erőforrásra van szükség (újabb generációs játékok, videóvágás, stb.), nagyobb teljesítmény kell, irodai célokra megfelelnek a kisebb teljesítményűek is.

Nagyon fontos szempont a védelem. A drágább tápegységek védenek a túláram és egyéb hálózati zavarok ellen, így egy esetleges villámcsapás okozta feszültségtöbblet nem okozhat kárt a számítógép többi alkatrészében, ahogy az egyéb elektromos hibák sem. Az olcsó darabok ezen kívül nagy eséllyel hangosabbak és a teljesítmény leadásuk sem megfelelő hosszú távon, az életkoruk rövidebb lehet. Természetesen ebben a kategóriában is találhatók megfelelő eszközök, ezért érdemes vásárlás előtt komolyabban tájékozódni a lehetőségek felől.

A minőségen nem érdemes spórolni, különben a többi alkatrész épségét és az adataink biztonságát kockáztatjuk vele.

Laptopoknál a tápegység kívül helyezkedik el (töltőnek is nevezzük), amit közvetlenül a hálózati aljzathoz csatlakoztatunk. Ezzel tölthetjük fel az akkumulátort vagy annak hibája/hiánya esetén a laptop közvetlenül tőle kapja az áramot. A tápegységek és töltők cserélhetőek meghibásodás esetén, a csere a megfelelő típus beazonosítása után további szakértelem nélkül könnyen elvégezhető.

További információkat itt talál: Tápegység – PCWorld

 

Következő alkalommal a processzorokról, a memóriákról és a merevlemezekről (winchesterekről) lesz szó, majd röviden érintjük a számítógép legfontosabb szoftver összetevőit.

Amint nagy vonalakban ismertettük az egyes elemek kapcsolatát, rátérünk a hardver- és szoftveroldali hibák detektálására.